Mănâncă grăsimi ca să arzi grăsime!

     Una dintre gustările mele favorite este pur și simplu un pumn de mix de nuci ( nuci normale, caju, migdale) și niște fructe uscate de preferat goji. Pe lângă faptul că această gustare e super delicioasă, aceasta aduce doar beneficii organismului.

     Nucile sunt în mare parte grăsimi.

     „Stai ce? Vrei să îmi dai să mănânc grăsimi? Atunci cum slăbesc?”

   20170506_205750.jpg  Grăsimi SĂNĂTOASE. Oamenii tind să facă o greșeală destul de mare când vine vorba de grăsimi deoarece ele sunt de mai multe tipuri: rele și bune.

     Cele rele, numite saturate și trans, cauzează creșterea colesterolului . Colesterolul este o substanță produsă de ficat, și care e responsabilă de formarea membranei celulelor și anumitor hormoni.  Mâncând mai multe grăsimi rele, ficatul nostru ajunge să producă mai mult colesterol decât e nevoie. Acest exces de colesterol se depune pe artere dezvoltând plăci care încetinesc circulația sângelui ceea ce cauzează în cele din urmă infarct sau comoție cerebrală (și nu vrem asta)- de obicei în cazul persoanelor obeze-. Există 2 tipuri de colesterol HDL, cel bun și LDL, cel rău, dar acesta cu totul alt subiect. Deci grăsimile saturate și trans cresc colesterolul rău- acesta e esențialul.

     Acestea se găsesc în:

  • saturate: gălbenușul de ou, unt, brânză, lapte, cărnuri grase.
  • trans: prăjeli, patiserie, fast food în general.

     Recent s-au făcut mai multe studii care atestă faptul că grăsimile saturate nu sunt atât de dăunătoare, ba din contră, avem nevoie de un anumit gramaj zilnic pentru un organism sănătos. Uleiul de cocos este bogat în grăsimi saturate și totușIMG_20170520_204456_836i consumului lui este recomandat în diete deoarece acesta are un nivel ridicat de acid lauric, lucru care îl face să fie procesat diferit de organism față de restul grăsimilor saturate. La fel și cu gălbenușul oului- în el se găsesc grăsimi saturate, dar predomină cele nesaturate, adică cele bune. Consumând un ou sau două pe zi nu vei face rău organismului, ba chiar vei beneficia de o sumedenie de vitamine ( A, B2, B6, B9, B12, K, D) și minerale. Excesul este ceea ce produce daune organelor noastre, așadar, puteți consuma ouă, ulei de cocos, brânză(bogată în proteine și calciu) și lapte, doar în cantități moderate.

     Grăsimile bune, numite și nesaturate, se împart în mononesaturate și polinesaturate. Acestea ajută în scăderea colesterolului rău din organism și creșterea celui bun, precum și în procesul de slăbire. Creierul nostru e format din grăsime în proporție de 60% iar buna funcționare a sa e dată de un aport optim de grăsimi sănătoase. (Mănânci grăsimi, ești mai deștept 😂. -glumeeesc)

      De asemenea, aceste grăsimi conțin vitamine esențiale care ajută în a avea un păr mai bogat, unghii și dinți mai puternici, precum și oase mai tari și rezistente.

     Cele mononesaturate le găsim în măsline, ulei de măsline, avocado, nuci, iar cele polinesaturate în semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, semințe de in, nuci, ulei de soia, somon, ton, etc.

     Așadar, consumați grăsimi! Grăsimi bune, desigur.

     Dar, având un aport caloric destul de mare, ele trebuie consumate în moderație, împreună cu o sursă de proteine și de carbohidrați. De exemplu: o jumătate de avocado, cu piept de pui la grătar și o cană de orez brun fiert. Sau, un pumn de nuci. Delicios, sănătos și benefic!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s